header-arteria2

 

Cøliaki eller Glutenintoleranse?

Det er mange som har slengt seg på den nye trenden i det siste, at et glutenfritt kosthold er nok svaret på varig vektnedgang og et bedre liv. Ulike diffuse mageproblemer, oppblåsthet, tretthet, lite energi og generelt litt dårlig form, kan nok fint settes i sammenheng mot Cøliaki og glutenintoleranse. Men er det riktig?

Noen sier at glutenfrie matvarer er slankende karbohydrater og andre henger seg på. Forvirringen er ganske omfattende, og det er greit med en liten opprydding slik at rådgivningen blir best mulig for den enkelte.

Gluten

Gluten er et protein som finnes inne i frøhviten i kornslag som hvete, rug og bygg. Gluten gjør at brøddeig blir elastisk og luftig. Det tilsettes i dag 30-40 % mer gluten i dagligvarenes kjøpebrød, enn for bare 5-6 år siden. Dette kan ha sammenheng med at det i dag utvikles/ stilles så mange ”diagnoser” med glutenintoleranse og Cøliaki, enn for bare 10 år siden. Sett i sammenhengen med utviklingen av overvekt og inaktivitet er dette et økende samfunnsproblem. 

Cøliaki

Cøliaki testes ved blodprøve som viser om du danner antistoffer mot hveteproteinet gliadin eller tarm-enzymet transglutaminase. Videre sjekkes tynntarmslimhinnen ved en kikkertundersøkelse (tarmbiopsi). Begge testene krever at du har spist glutenrik mat minst 4-6 uker for å få et korrekt resultat. Ved en Cøliakidiagnose må du leve på et glutenfritt kosthold resten av livet. Typiske symptomer ved Cøliaki kan være: vekttap, diaré, utspilt mage, urolig tarm, tretthet og irritasjon. Over tid ødelegges tarmslimhinnen, slik at næringsstoffer ofte ikke blir tatt opp i kroppen. 

Glutenintoleranse

Kroppen reagerer med flere av de samme symptomene som ved cøliaki: vekttap, diaré og utspilt mage, urolig tarm, men tarmslimhinnen blir ikke ødelagt. Inntil forskerne har utviklet en test for glutenintoleranse, finnes det bare en måte å finne ut om du har glutenintoleranse: å kutte ut gluten og se om symptomene forsvinner, og om de kommer tilbake når du spiser glutenholdig mat som brød/knekkebrød, pasta og korn.

Mageproblematikk

Med tanke på diffuse mageproblematikker, er det lurt å oppsøke en ernæringsfysiolog og ta noen blodprøver hos fastlegen. Dette vil kunne hjelpe deg og gi deg noen konkrete svar, om du har en glutenintoleranse eller diagnosen cøliaki. Mage og tarm er et stort fagfelt, som har flere svar på en eventuelt urolig tarm, oppblåsthet, tretthet, diare, og magesmerter. 

Viktige mat valg ved et glutenfritt kosthold

Man skal være veldig bevisst i sine mat valg, med tanke på et glutenfritt kosthold. Dette fordi mange av de glutenfrie produktene har lite eller ingenting av næringsstoffene som; fiber, jern, kalsium, riboflavin, tiamin, niacin og folat, som kroppen trenger. Derfor er det viktig å følges opp av ernæringsfysiolog, både for korrekte mat valg, men også for motivasjon til kostholdsomleggingen, som kan være utfordrende for mange i starten. Hvis du fortsatt er i tvil, glutenfritt og Spelt er absolutt ikke slankende karbohydrater. 

Oppsøk en ernæringsfysiolog for en samtale, så hjelper de deg med hva du skal gjøre videre. Det er viktig å se flere sammenhenger, og veldig viktig at kroppen din får de næringsstoffene den trenger for at du skal fungere best mulig i din hverdag. Du vil du få svarene på om du bør ha et glutenfritt kosthold fremover, eller bør gjøre andre kostholdstilpassinger for å oppleve en bedre helse.

PS: En trend vil alltid være forbigående, egen helse er en livslang prosess.

Mette Hanneborg

Ernæringsfysiolog Del denne siden: Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del på MySpace

Mette Hanneborg

mette-hanneborg

Ernæringsrådgiver

post@arteriahanneborg.no  
Org.nr. 985 62 1470

Min utdannelse

Bachelor i Idrettsvitenskap, med tilleggstittelen Faglærer i kroppsøving og idrettsfag, NIH.

Sertifisert Vektcoach ved Fedon Lindbergsklinikken.

Mastergrad i Ernæring, mat og helse. HiOA

Les mer om min utdannelse

Facebook


Webløsning ©2013 av Web Norge basert på Joomla 2.5