header-arteria2

Insulinresistens

Jeg begynte å bli ganske overvektig, og hadde de siste årene fått ganske stor mage. Dette til tross for at jeg prøvde å spise hva jeg tror er sunn og bra mat, samt at jeg stort sett klarer å trene 2 dager i uken. Men alt virket så nytteløst, og jeg var ganske lei av at jeg ikke fikk det til. Jeg hadde lite energi og følte meg så sliten etter en arbeidsdag, at jeg veldig ofte valgte sofaen etter jobb.

En dag var det nok, og jeg bestemte meg for å få hjelp til kostholdet, og se om det var noe som kunne gjøres av noen som kunne dette faget. Jeg hadde selvfølgelig prøvd flere dietter og endringer selv, men det fungerte ikke.

Jeg bestilte meg time hos ernæringsfysiolog Mette Hanneborg i Romerike Helsebygg, og det var et av de beste valgene jeg har gjort de siste årene. Vi hadde en fin samtale, og  jeg skulle skrive ned mitt mat og væskeinntak over 3 dager, og gå innom fastlegen for blodprøver, som hun henviste i forhold til hva hun ønsket svar på. Kostholdsregistreringen sendte jeg til Mette Hanneborg via mail. Hun tok en kostholdsanalyse av mitt kosthold, og vi gikk igjennom kostholdsanalysen på neste time. Hun hadde satt opp en meny som var tilpasset min hverdag og utfordringer. Alt dette så hun i sammenheng med mine blodprøver, og hadde gjort menyen personlig for meg, og hun vurderte om jeg trengte noe kosttilskudd.

Blodprøvene viste også at jeg hadde insulinresistens, som betyr i fare sonen for Diabetes 2. Da har kostholdet stor betydning, og Mette rådet meg til å gjøre endringer for å oppleve en bedre hverdag og sunn helse i et livsslangsperspektiv.

Det var nettopp det som skjedde, jeg fikk tilbake det livet jeg hadde for 5-7år siden, vekten raste nedover, og jeg klarte å mosjonere 2-3 ganger pr uke. Energien og humøret kom tilbake, og kroppens føles så bra. I tillegg går vekten nedover, og jeg har gått ned 15kg på 12mnd. Og det beste av alt uten at jeg føler at jeg savner noe, og er faktisk mye mer mett nå enn før. Jeg trodde faktisk ikke at kostholdet hadde så stor betydning, men det har jeg fått bevist, og jeg er super fornøyd og motivert til å leve slik som nå resten av livet.

Jeg anbefaler Mette Hanneborg på det varmeste, her får du forståelse, empati, profesjonell hjelp av ekspert som kan sitt fagfelt, samt klar tale på hvorfor og hvordan ting henger sammen.

Arild 45år

Hei Mette

Jeg er ei jente på 31år, og er gravid for første gang. Lykken er stor, men jeg er så ekstremt kvalm. Det begynte nå rett før jeg gikk over i 3 mnd, og det er på de verste dagene nesten uttholdelig. Jeg orker ikke tanken på mat, og spiser helt minimalt. Dette bekymrer meg veldig, og jeg vil gjerne ha noen tips og råd rundt svangerskapskvalme,  skader det barnet å kaste opp hver dag ? Og hvor lenge kvalmen vil vare ?

Anna 31år

Hei Anna

Gratulerer med graviditeten det er en stor lykkefølese av å vente sitt første barn. Spenningen og bekymringene rundt dette er for de aller fleste stor, og frykten for at vi som mor ikke skal klare oppgaven godt nok er alltid tilstede. Men fosteret som ligger inni magen din er veldig godt beskyttet, og vil hele tiden ta til seg den næringen det trenger. Fosteret tar ikke skade av at du kaster opp.

Ved et lite matinntak er det dine lagere som tømmes for næring, og dette er viktig å være klar over, da det kan være du som trenger litt ekstra tilskudd under svangerskapet. Men dette vil legen og jordmor følge deg opp på når du er til svangerskapskontroll. Om kvalmen vedvarer like sterkt etter 5 mnd, kan du snakke med legen din, om gode kvalmedempende medisiner du evt kan ta.

Noen tips mot kvalmen:

Spise lite og ofte, det er veldig viktig ved mye kvalme. Det viktigste er ikke hvor mye du spiser av gangen, men at du faktisk spiser. Kvalmen blir ofte verre hvis magen blir tom, så derfor kan det være lurt å spise lite, men ofte.

Når du er gravid øker behovet for væske. Drikker du for lite, kan kvalmen bli verre. Derfor bør du sørge for å få i deg minst et par liter væske per dag. Kalde drikker som vann, svak saft, eplemost, Farris, ingefæravkok, iste eller svak te er ofte det beste. Ikke drikk for mye sukkerholdige drikker ettersom dette kan være skadelig både for deg og barnet.

Kvalmen fører ofte til aversjon mot en del smaker. Både røkt mat og mat med mye krydder kan virke lite innbydende for deg som er kvalm. Mange foretrekker mat som smaker lite slik som kjeks, ristet brød, knekkebrød, pasta og fiskeboller. Matlukt kan ofte forverre kvalmen, slik at det kan være bedre å spise kald mat fremfor varm mat. Fet mat kan forsterke kvalmen fordi maten ligger lenger i magesekken enn annen mat.

Mat som kan være greit å spise når du er kvalm:

Flatbrød

Knekkebrød med ost, skinke eller annet pålegg

Syrlige epler eller annen frukt

Riskaker

Ristet brød med margarin og evt. pålegg

Fiskeboller/fiskekaker

Kald kyllingfile

 

Masse lykke til videre i svangerskapet og

når barnet kommer til verden, er kvalmen glemt;-)

Mvh Mette 

Glutenintoleranse

Da jeg søkte etter ernæringsfysiolog på Romerike fikk jeg treff på Mette Hanneborg, noe som viste seg å endre min hverdag totalt. Etter lengre periode med generelt dårlig form, lite energi, dårlig forbrenning/ vektoppgang, oppblåst mage, urolig søvn og hummørsvingninger, begynte jeg å bli desperat etter en løsning på min dårlige form.

Ut og inn hos fastlegen, ingenting var unormalt var svaret. Etter den første samtalen med Mette, hadde hun en tanke på hvor problemet kunne ligge, og etter en lang samtale hvor hun prøvde å finne en rød trå, ble jeg sendt tilbake til fastlegen for  blodprøver hun ville ha svar på. Jeg tenkte ok, engang til med blodprøver klarer jeg, selvom motivasjonen min ikke var spesielt høy.

Uken etter var jeg til samtale igjen, og mine blodprøvesvar hadde kommet. Det skulle vise seg å bli starten på min nye hverdag. Mette mente utifra blodprøve og sykehistorie at sammenhengen lå i en glutenintoleranse, og ville sette meg på glutenfrikost. Jeg fikk de råd jeg trengte og en meny som var enkel å leve med. Jeg skulle prøve det ut i 4 uker, før vi skulle ta en oppfølgningstime.

Det skulle vise seg å være svaret, jeg ble bedre allerede fra dag 3, og ble supert motivert til å fortsette. Dagene gikk symptomene forsvant, energien kom tilbake, humøret var på topp, og til og med vekten gikk nedover av seg selv, uten at jeg trente noe som helst.:-) Jeg bare tilpasset kostholdet mitt slik jeg var rådet til.

Jeg har vært på 1 oppfølgningstime etter dette og kan bare fortelle hvor utrolig fornøyd jeg er. Mette er profesjonell i sitt arbeide, kan sitt fag og hun anbefales på det sterkeste:-) 

Cecilie, 33år

 


Del denne siden: Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del på MySpace

Mette Hanneborg

mette-hanneborg

Ernæringsrådgiver

post@arteriahanneborg.no  
Org.nr. 985 62 1470

Min utdannelse

Bachelor i Idrettsvitenskap, med tilleggstittelen Faglærer i kroppsøving og idrettsfag, NIH.

Sertifisert Vektcoach ved Fedon Lindbergsklinikken.

Mastergrad i Ernæring, mat og helse. HiOA

Les mer om min utdannelse

Facebook


Webløsning ©2013 av Web Norge basert på Joomla 2.5