Hei Mette

Jeg er ei jente på 31år, og er gravid for første gang. Lykken er stor, men jeg er så ekstremt kvalm. Det begynte nå rett før jeg gikk over i 3 mnd, og det er på de verste dagene nesten uttholdelig. Jeg orker ikke tanken på mat, og spiser helt minimalt. Dette bekymrer meg veldig, og jeg vil gjerne ha noen tips og råd rundt svangerskapskvalme,  skader det barnet å kaste opp hver dag ? Og hvor lenge kvalmen vil vare ?

Anna 31år

Hei Anna

Gratulerer med graviditeten det er en stor lykkefølese av å vente sitt første barn. Spenningen og bekymringene rundt dette er for de aller fleste stor, og frykten for at vi som mor ikke skal klare oppgaven godt nok er alltid tilstede. Men fosteret som ligger inni magen din er veldig godt beskyttet, og vil hele tiden ta til seg den næringen det trenger. Fosteret tar ikke skade av at du kaster opp.

Ved et lite matinntak er det dine lagere som tømmes for næring, og dette er viktig å være klar over, da det kan være du som trenger litt ekstra tilskudd under svangerskapet. Men dette vil legen og jordmor følge deg opp på når du er til svangerskapskontroll. Om kvalmen vedvarer like sterkt etter 5 mnd, kan du snakke med legen din, om gode kvalmedempende medisiner du evt kan ta.

Noen tips mot kvalmen:

Spise lite og ofte, det er veldig viktig ved mye kvalme. Det viktigste er ikke hvor mye du spiser av gangen, men at du faktisk spiser. Kvalmen blir ofte verre hvis magen blir tom, så derfor kan det være lurt å spise lite, men ofte.

Når du er gravid øker behovet for væske. Drikker du for lite, kan kvalmen bli verre. Derfor bør du sørge for å få i deg minst et par liter væske per dag. Kalde drikker som vann, svak saft, eplemost, Farris, ingefæravkok, iste eller svak te er ofte det beste. Ikke drikk for mye sukkerholdige drikker ettersom dette kan være skadelig både for deg og barnet.

Kvalmen fører ofte til aversjon mot en del smaker. Både røkt mat og mat med mye krydder kan virke lite innbydende for deg som er kvalm. Mange foretrekker mat som smaker lite slik som kjeks, ristet brød, knekkebrød, pasta og fiskeboller. Matlukt kan ofte forverre kvalmen, slik at det kan være bedre å spise kald mat fremfor varm mat. Fet mat kan forsterke kvalmen fordi maten ligger lenger i magesekken enn annen mat.

Mat som kan være greit å spise når du er kvalm:

Flatbrød

Knekkebrød med ost, skinke eller annet pålegg

Syrlige epler eller annen frukt

Riskaker

Ristet brød med margarin og evt. pålegg

Fiskeboller/fiskekaker

Kald kyllingfile

 

Masse lykke til videre i svangerskapet og

når barnet kommer til verden, er kvalmen glemt;-)

Mvh Mette